Når landmåling går op i en højere enhed

”Man kan næsten sammenligne højhuse med levende organismer, der ånder, krymper og udvider sig. For at håndtere alle disse små ændringer er man nødt til konstant at overvåge bygningen og benytte sig af stort set alle de kompetencer, man har oparbejdet gennem årene.”

Sådan fortæller vores kollega, HLM’s senior landmålingstekniker, Grant Fountain, der har knap 25 års brancheerfaring, i Licitationen, hvor han og Nikolaj Halborg bliver interviewet om HLM Landmålings speciale i at bygge i højderne og SMT Nordics speciale i monitering. To vigtige kompetencer, når der bygges højhuse.

Læs artiklen herunder:

Når landmåling går op i en højere enhed

Af: Andreas Excalibur Bygbjerg

En specialiseret og innovativ tilgang kendetegner HLM Landmåling, der i disse år er involveret i en lang række af landets mest prominente højhusbyggerier – et indsatsområde, som fordrer særlige kompetencer grundet bygningernes dynamiske karakter.

”Man kan næsten sammenligne højhuse med levende organismer, der ånder, krymper og udvider sig. For at håndtere alle disse små ændringer er man nødt til konstant at overvåge bygningen og benytte sig af stort set alle de kompetencer, man har oparbejdet gennem årene,” fortæller HLM’s senior landmålingstekniker, Grant Fountain, der har knap 25 års brancheerfaring.

MANGE FAKTORER SKAL MEDREGNES

I øjeblikket er HLM Landmåling med på opførelsen af tre højhuse i Carlsberg Byen – herunder Pasteurs Tårn, der bliver 120 meter højt og dermed Københavns højeste beboelsesejendom. Grant Fountain fremhæver nogle af de faktorer, som gør arbejdet specielt:

”Vores arbejde dikteres langt hen ad vejen af tolerancerne, der varierer meget og kræver et skarpt blik for detaljen. Derudover er vi hele tiden opmærksomme på klimatiske faktorer som for eksempel solens cyklus, der har betydning for, hvor meget betonen udvider sig, ligesom ekstra sætning og vindpåvirkning er vigtige fokuspunkter, når man bygger i højden,” forklarer han og fortsætter:

”Det er alle faktorer, man er nødt til at tage højde for byggepladsen, hvor produktionen følger en stram tidsplan og på intet tidspunkt må gå i stå. Derfor handler det for os om at identificere de vinduer, hvor vi kan udføre vores arbejde med mindst mulig indvirkning på byggeprocessen.”

Pasteurs Tårn i Carlsberg Byen

Billede: Pasteurs Tårn i Carlsberg Byen. HLM Landmåling har også deltaget i opførelsen af Nordbro (100 meter), Copenhagen Tower (85 meter), Mærsk Tårnet (75 meter), Amager Bakke (75 meter), Axel Towers (61 meter) m.fl.

EN KOMPLET PAKKE

HLM Landmåling favner bredt inden for måling, monitering og kvalitetssikring – blandt andet på grund af et tæt partnerskab med søstervirksomhederne SMT Nordic og De Fakto Rådgivende Landinspektører.

”Vi anvender en kombination af klassiske metoder og topmoderne teknologi, og her er det et stort plus, at vi kan trække på SMT Nordic, der kan monitere selve konstruktionen og omkringliggende bygninger, så man straks kan gribe ind, hvis der eksempelvis skulle opstå kritiske sætninger,” udtaler Nikolaj Halborg Sørensen, kundedirektør hos HLM Landmåling.

”Med De Fakto Rådgivende Landinspektører har vi også de juridiske og matrikulære kompetencer til at definere, hvem der ejer hvad, så man er sikker på at starte det rigtige sted. Dette har særlig stor betydning i et land som Danmark, hvor vi har en utrolig høj standard for ejendomsret,” slutter han.

HLM Landmåling har senest vundet landmålingen knyttet til de fem høje tårne, som KPC opfører på Postgrunden i København.

HLM Landmåling A/S og SMT Nordic er nogle af Danmarks førende specialister, når det kommer til måling, monitering og kvalitetssikring af byggeri i højden.